Felix Felicis

Felix Felicis är namnet på en fiktiv trolldryck i böckerna om Harry Potter. Trolldrycken förekommer i Harry Potter och halvblodsprinsen, där även ett kapitel uppkallats efter drycken. Den som dricker trolldrycken får känna sig extra lycklig under ett antal timmar.

Namnet på kapitlet i den sjätte boken med namnet "Felix Felicis" släpptes tillsammans med två andra kapitelnamn redan innan boken fanns på marknaden. De flesta trodde att det skulle handla om en karaktär, eftersom Felix kan vara ett mansnamn.

I kapitel 8 i Harry Potter och de vises sten berättar Snape för klassen att han kan lära sina elever hur man brygger framgång och berömmelse. Det är möjligt att han menade Felix Felicis.

Trolldrycken

Trolldrycken är mycket komplicerad att brygga, och det tar sex månader att brygga den. Trolldrycken kan lätt misslyckas, och har i sådana fall förödande konsekvenser.

Felix Felicis ser ut som smält guld då den står för kokning, stiger droppar av brygden uppåt, men ingenting spills.

Den som dricker Felix Felicis för mycket får för mycket av det goda, och Professor Snigelhorn beskriver att för mycket av den orsakar yrsel, vårdslöshet och farlig självsäkerhet.

Felix Felicis är förbjuden i samband med uttagningar, sportsammanhang, tävlingar och examensprov.

Felix Felicis i böckerna

I boken Harry Potter och halvblodsprinsen har Horace Snigelhorn bryggt en kittel med Felix Felicis, och delar ut en flaska med tolv timmars lycka till den som brygger lektionens bästa brygd. Harry Potter vinner tävlingen tack vare den mystiske Halvblodsprinsen.

Harry låtsas hälla i Felix Felicis i Ron Weasleys bägare under frukosten innan en quidditchmatch, vilket får Ron, som tror sig ha duckit trolldrycken, att bli extra lyckosam och Gryffindor vinner matchen. Harry använder en fjärdedel av drycken då han lyckas få Horace Snigelhorns minne angående Voldemorts kännedom om horrokruxer. Under de tre lyckosamma timmarna gör även Dean Thomas slut med Ginny Weasley, och Lavender Brown gör slut med Ron Weasley.
 
Innan Harry gav sig iväg med Albus Dumbledore för att finna en horrokrux, gav han den återstående mängden av trolldrycken till Ginny Weasley, Ron Weasley och Hermione Granger för att ge dem tur då de mötte Draco Malfoy och Dödsätarna på Hogwarts. Ingen skadades allvarligt, och alla besvärjelser verkade missa dem. Senare berättar de att de överlevde enbart på grund av trolldrycken.

2007-07-07 av jeb
Kommentarer frn fans

Namn:
E-mail: (frivilligt)
Smile: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying Content Management Powered by CuteNews