Tidvändare

Tidvändare är magiska föremål som gör det möjligt för trollkarlar och häxor att resa i tiden.

Hermione Granger fick en tidvändare av Professor McGonagall i Harry Potter och fången från Azkaban, så hon skulle kunna hinna med alla sina lektioner. Hermione fick inte lov att berätta för någon, inte ens för Harry eller Ron, även då de misstänkte att någonting undanhölls dem, sedan hon ibland varit på två platser samtidigt och dykt upp och fösvunnit på märkliga vis och vid underliga tillfällen. I slutet av boken låter Hermione Harry få reda på hemligheten, då de använder tidvändaren för att rädda Sirius Black och Vingfåle.

Hermiones tidvändare var som ett timglas i en kedja, vilken bärs runt halsen. Timglaset skulle vridas i smama antal varv som antalet timmar användaren ville ta sig bakåt i tiden. Resenären transporteras då tillbaka till den platsen där denne fanns vid det tillfället den hamnar i. (Notera att i filmen snurrar Hermione tre varv på timglaset precis före midnatt, och hon och Harry transporteras tillbaka till 19:30; vilket indikerar att varje varv på tidvändaren motsvarar 90 minuter).

Ett stort antal tidvändare förvaras på Trolldomsministeriet, men i Harry Potter och Fenixorden förstörs de då Dumbledores Armé, Dödsätarna och Fenixorden duellerar om profetian.

Möjligheten att resa i tiden har bara använts en gång i viktigt syfte: då Harry och Hermione räddade Sirius Black och Vingfåle. Den gången förändrades ingenting egentligen, utan händelserna var sedda redan innan tidvändaren användes. Ingenting kan ändras eftersom resenären redan tidigare sett omständigheterna den skapat då denne reste i tiden. Teorin bakom tidsresorna är starkt fatalistiska, såsom profetian.

Det har inte framgått om fler händelser skett med tidvändare, men det är möjligt att det sker i den sista boken.


2007-07-07 av jeb
Kommentarer frn fans

Namn:
E-mail: (frivilligt)
Smile: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying Content Management Powered by CuteNews