Erisedspegeln

Erisedspegeln är en mystisk spegel, som upptäcktes av Harry i en korridor på Hogwarts i Harry Potter och de vises sten. Runt kanten står inskriptionen "Erised stra ehru oyt ube cafru oyt on woshi", vilket betyder "Jag visar inte ditt ansikte utan ditt hjärtas önskan". Enligt Albus Dumbledore visar spegeln ingenting annat än hjärtats allra innersta och djupaste önskan.

  • Harry Potter ser sina föräldrar, såväl som en massa andra släktingar.
  • Ron Weasley ser sig själv som Förste ordningsman och quidditchkapten, med quidditchpokalen i handen (en önskan att bli lika framgångsrik som storebröderna).
  • Albus Dumbledore påstår att han ser sig själv framför spegeln med ett par sockar, och berättar för Harry att man aldrig kan ha tillräckligt av dem. Han säger även att han inte fick några i julklapp. Om påståendet var sant, så är det möjligt att Dumbledore faktiskt har allt han önskar. Harry misstänker också att Dumbledore inte ville berätta för honom, eftersom det var en så pass privat fråga.
  • Professor Quirrell ser sig själv lämna De vises sten till Voldemort.

Spegeln flyttas senare till korridoren på tredje våningen, och är den sista delen i skyddet mot De vises sten. Dumbledore gömde stenen inuti spegeln. Han kastade en förhäxning över spegeln, så att bara någon som ville finna stenen, men inte använda den, skulle kunna komma åt den. Alla andra skulle se sig själv med stenen, och livselixiret eller hur stenen gör om metall till guld, istället för att bara se stenen.

Dumbledore berättar att folk har tynat bort framför spegeln, och att man inte ska fastna vid sina drömmar och glömma att leva. Han ber därför Harry att inte återvända eller leta efter spegeln.

Sedan den första boken har spegeln inte medverkat i serierna.


2007-07-07 av jeb
Kommentarer frn fans

Namn:
E-mail: (frivilligt)
Smile: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying Content Management Powered by CuteNews