Wizengamot

Wizengamot består av många respekterade, och ofta äldre häxor och trollkarlar. Och fungerar ett slags Högsta Domstolen för Storbritannien så långt som det rör den magiska världen. I teorin, ska rådet sammanträda för att se över viktiga mål i kriminella lagar. Mycket likt vanliga högt uppsatta domstolar. Men i praktiken, har vad vi har sett av Wizengamot är att de inte följer dessa principer alls.

Den enda hittills detaljerade förhandlingen med Wizengamot var när Harry blev tillkallad på disciplinförhör för att ha använt Patronusbesvärjelsen, innan han blivit myndig och i ett mugglarbebott område, sommaren 1995. Hur viktigt Ministeriet än tycker att handlingen var, är det ganska hårt att släpa en 15-årig pojke framför hela rådet, av förmodligen några av de mest framgående personer i Ministeriet för att svara på sådana alldagliga anklagelser. Hela rättegången, var förstås hopkokad för att få alla att tvivla på ryktena om Voldemorts återkomst, men det är ändå att stretcha på gränsen av trovärdighet till brytningspunkt.

Men i alla fall, de extremt viktiga handlingarna, såsom fallen om misstänkta Dödsätare, t ex. Igor Karkaroff, Ludo Bagman, Rudolphus Lestrange, Rabastan Lestrange, Bellatrix Lestrange och Bartemius Crouch Jr, blev förhandlade av Upprätthållande av Magisk lag och ordning (Ledda av Bartemius Crouch Sr) istället för Wizengamot. Dessa mål förhandlades i samma rum som Wizengamot (Rättegångssal 10 i Trolldomsministeriet) och hade väldigt lika rutiner. Rådet verkar vara mycket större än Wizengamot, omkring 200 medlemmar jämfört med Wizengamot 50, men bortsett från det, är de i princip lika, förutom att där har man Bartemius Crouch Sr som skriker på en istället för Cornelius Fudge.

Även om Wizengamots makt är därav är misstänkt, finns det fortfarande inga tvivel om att det är en prestigefylld och mäktig organisation. Inte bara det, men det verkar som om Wizengamot har någon grad och självstyre - men det är ingen tvekan om att Trolldomsministeriet skulle vilja ha total kontroll över hela processen, ända fram till domen. Och noga handplockar trollkarlar och häxor för rådet för att nå detta. Det finns dock en stor grupp självständiga tänkare i Wizengamot, vilket Harry kan vittna om med mening om att Fudge inte alltid får som han vill.

Ledaren - eller Överstetrollkarlen - i Wizengamot var ingen annan än Albus Dumbledore själv fram till 1995. Då hade han haft titeln i 4 år, men blev utkastad när Ministeriet vägrade tro på hans varningar om Voldemorts återkomst. Han blev återinsatt för posten som Överstetrollkarl i maj/juni 1996, efter striden i Mysterieavdelningen. Nu blir förmodligen hans post åter öppen.

Kända medlemmar i Wizengamot:
Cornelius Fudge
Amelia Bones
Dolores Umbridge
Percy Weasley
Griselda Marchbanks
Tiberius Ogden
(Albus Dumbledore)

Griselda och Tiberius avgick i protest mot införandet av en Överinkvisitor på Hogwarts i september 1995, men har förmodligen återkommit efter att den posten blivit borttagen och återinförandet Albus Dumbledore till Wizengamot 1996.

Inga andra medlemmar är särskilt nämnda förutom "två äldre häxor i den bakre raden" som höjde sina händer och vinkade en hälsning när Dumbledore kom för Harrys disciplinförhör i augusti 1995.

Text: Jennifer


2007-04-10 av jeb
Kommentarer frn fans

Namn:
E-mail: (frivilligt)
Smile: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying Content Management Powered by CuteNews