Trollformler

Det här är en komplett lista på alla trollformler och förtrollningar som förekommer i Harry Potter-böckerna. Om du inte hittar alla förtrollningar och trollformler här ännu är för att vi fortfarande håller på att skriva dem!

A - C

Accio
Latin för "Tillkalla", tillkallningsförtrollning, kan få saker att flyga till den som använder förtrollningen.

Aguamenti
Framkallar ett rör av vatten som kommer från kastarens trollstav. Farten på vattnet går att kontrollera; Harry använde den här förtrollningen för att fylla på en liten bägare i Horcruxgrottan, senare så använde dem det även för att få elden på Hagrid's stuga att sluta brinna.

Alohomora
Från Hawaii's "Aloha", som menar "god dag/farväl", och Latins "Mora", som menar "Förhinder". Den här trollformeln är till för att låsa upp en låst dörr eller ett låst fönster. Eftersom det inte går att låsa upp alla magiskt låsta dörrar, funkar det bra mot "Colloportus."

Anapneo
Grekiska för "Andas". Renar luftrören på personen som man kastar trollformeln på, Horace Slughorn använde den här trollformeln på Marcus Belby när han genom en olycka svalde en stor mun full med fasan.

Anti-fusk-trollformeln
En trollformel lärare på Hogwarts använder vid prov och examen för att förhindra fusk.

Anti-Disapparation Jinx
En trollformel Dumbledore använde för att binda några dödsätare under Harry's femte år på Hogwarts, då dem befann sig på Trolldomsministeriet.

Anti-Intruder Jinx
Skyddar mot inkräktare.Flera sådana trollformler använde man på Hogwarts väggar under skolåret 1996-1996 för att skydda eleverna mot Voldemort, då han hade återvänt.

Aparecium
“Appareo” är latin för "försvinna" eller "att bli osynlig", används för att  se osynligt bläck.

Apparate
“Appareo” är latin för " att bli osynlig", den här trollformeln gör det möjligt för trollformelskastaren att bli osynlig på en speciell punkt.

Avada Kedavra
...
är en trollformel i Harry Potter-böckerna av J.K. Rowling. Trollformeln innebär att offret dör, och då den frammanas ser man en grön blixt. Den användes rikligt av Lord Voldemort under hans skräcktid och är numera förbjuden.

Mer om Avada Kedavra kan du hitta här.


Avis
Latin för "Fåglar", frammanar en flock av fåglar.

Backfiring Jinx
Effekten är okänd, men det kastades en gång en sån här jinx på Magical Law Enforcement Squad som gjorde att man var tvungen att renovera stället.

Babbling Curse 
Får offret som får den kastad på sig att börja pladdra om nonsens. Lockhart använde en sån här trollformel på en av hans offer för glömskeförtrollningen.

Banishing Charm
Gör tvärtemot accio, kastaren kan med den här trollformeln få saker att flyga ifrån sig.

Bat-Bogey Hex
Kanske är effekten av den här trollformeln något som är bäst att lämna åt sin egen påhittighet, får bogies att växa, och bli fladdermössliknande. Och attackerar den utvalde. Ginny Weasley kastar den här trollformeln på Draco Malfoy i Order of the Phoenix.
Bubblehead Charm
Gör så att kastaren får en bubbla fylld med luft runt sitt huvud, detta används ofta för att göra så att kastaren kan andas under vatten. Cedric Diggory använder den här trollformeln i Goblet of Fire.

Cheering Charm
Man vet inte mycket om den här trollformeln, men man vet att folk genom att använda den blir glada.


D-F

Deletrius
"Delete" betyder att man raderar något på engelska. Denna trollformel används för att radera förtrollningsbilder orsakade av Priori Incantem.


Densaugeo
På latin betyder "dens" tand och "augeo" betyder förstora. Denna trollformel förstorar offrets tänder. Hermione Granger har bland annat blivit utsatt för en sådan formel.
Diffindo
På latin betyder det "att splittra". En förtrollning som river av ett objekt i två delar, eller orsakar så att de sepererar. Det är troligt att det är samma formel som Severing Charm.
Disapparate
Från latin betyder "disparitio att något försvinner. Den här formeln gör så att trollkarln/häxan kan försvinna under ett tag, från vilken plats som helst. Det sker oftast tyst utan ett enda ljud, eller med ett jättestort brak. Ljuder beror på vilken person det är som utför den.
Disillusion
Bokstavligt talat betyder det att den tar bort något man inbillat sig. Ganska vanlig när man vill indiktera något olyckligt som hänt i en sitaution. Den används även för att man skall kunna gömma något. Typisk formel som används för att gömma objekt från Mugglare.
Dissendium
Det här är möjligtvis en formel som kan användas för att avslöja något. Den användes för att öppna den hemliga vägen till Hogsmeade.
Drought Charm
Drar upp en begränsad mängd vatten. Harry kom fram till att han inte kunde använda den för att dra upp all vatten från hela Hogwarts sjö.
Engorgio
"Engorge" betyder "att fylla till överdrift". Engorgement Charm gör så att ett föremål förstoras, väldigt lik "Enlargement Charm".
Enlargement Charm
Liknande en Engorgement Charm (Engorgio), så orsakar denna så att ett objekt förstoras. Weasley-tvillingarna använder denna för att förstora en kopia av "The Quibbler" som Harry var med i. Därav kan det vara så att Engorgement Charm endast fungerar på organiska saker ( t ex djur), medan denna fungerar på andra objekt.

G-M

Hair Loss Curse

Personen som utsetts för den här trollformeln blir av med allt sitt hår. Trollformeln finns gömd i Professor Vindictus Viridian's bok om förtrollningar och hur man undviker trollformler.

Hives Hex
Gör så att offrets ansikte får hudutslag.


2006-07-08 av matte
Kommentarer frn fans

Namn:
E-mail: (frivilligt)
Smile: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying Content Management Powered by CuteNews