Expecto Patronum

Expecto Patronum är en trollformel från J K Rowlings böcker om Harry Potter. Den dyker upp första gången i Harry Potter och fången från Azkaban, där Harry lär den sig av Remus Lupin i försvar mot de otäckta dementorerna. De befinner sig på Hogwarts för att leta efter mördaren Sirius Black, och de frammanar hemska minnen om hans föräldrars död hos Harry. Patronusen skapar en skyddsvägg som dementorerna suger kraft från istället för från personen, och den kan bli så kraftig att den tvingar iväg dementorn. Trollformeln är mycket svår att använda, därför är Lupin mycket nöjd med Harrys försök att driva iväg en dementor, även om den var en boggart, vid sina allra första försök. För att den skall fungera måste frammanaren tänka på ett av sina lyckligaste minnen i sitt liv, vilket ger kraft åt formeln. Detta kan vara mycket svårt, eftersom en dementor brukar suga åt sig alla de vackra minnena. Varje patronus har en speciell skepnad beroende på vem det är som frammanar den. Här är några kända:

Harry Potter - En kronhjort (Harrys pappa var en animagus vilket bidrog till detta utseende)

Nymphadora Tonks - En varulv (Hon var vid detta tillfälle förälskad i Lupin som är en varulv)

Hermione Granger - En utter (Okänt varför)*

Cho Chang - En svan (Okänt varför)

Albus Dumbledore - Fågel Fenix (okänt varför)

 

* Jag, Saphira har en personlig ide om varför Hermione har en utter. Jag har varken skrivit texten här över eller har några direkta bevis varför, så därför blev det en liten stjärna här istället. Här är min teori:

Fakta är att JK Rowling har sagt sig vara lite av en Hermione. Det är också så känt att Rowlings favoritdjur är en utter. Därför är det ganska naturligt att Hermiones djur är en utter. 

 


2006-07-04 av jeb
Kommentarer frn fans

Namn:
E-mail: (frivilligt)
Smile: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying Content Management Powered by CuteNews