De Vises Sten

De vises sten (även visdomens sten) är en mystisk artefakt som var eftertraktad av många alkemister som sökte efter ett sätt att omvandla bly till guld, något som går under benämningen chrysopoeia.

Den högsta önskan för alla alkemister var dock inte att framställa just guld utan att framställa ett universalämne som kunde omvandla ett ämne till ett annat. Det skulle ha kunnat vara bly till silver eller något annat. Denna katalysator kallades och kallas fortfarande för ”de vises sten”. Idén var att denna "sten" endast genom beröring skulle kunna ändra ämnets innersta struktur. De vises sten skulle också kunna fungera som medicin och kanske till och med göra innehavaren odödlig. De vises sten påstods bestå av ett pulver som inte bara kunde omedelbart transmutera en metall till guld, utan även växa och "föröka" sig, så att den aldrig tog slut.

Bland annat Geber gjorde långa beskrivningar och formler - skrivna på ett allegoriskt språk för att ingen annan skulle få tag på kunskapen - för framställandet av de vises sten, men tyvärr är dessa så obegripliga att dagens kemister inte kan testa dem. Vi vet dock att olika sammansättningar av svavel och kvicksilver, s.k. filosofiskt mercurium, var viktiga i experimenten.

De vises sten nämns även i J.K. Rowlings ungdomsroman Harry Potter och de vises sten där det sägs att alkemisten Nicholas Flamel (som har existerat i verkligheten) hade framställt en sådan sten.


2006-06-26 av jeb
Kommentarer frn fans

Namn:
E-mail: (frivilligt)
Smile: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying Content Management Powered by CuteNews