Avada Kedavra

Avada Kedavra är en trollformel i Harry Potter-böckerna av J.K. Rowling. Trollformeln innebär att offret dör, och då den frammanas ser man en grön blixt. Den användes rikligt av Lord Voldemort under hans skräcktid och är numera förbjuden.

Enligt böckerna förbjöds Cruciatusförbannelsen och Avada Kedavra för att användas mot människor om man inte använde dem i självförsvar 1632 av Trolldomsministeriet. Men de var fortfarande inte helt oförlåtliga. Det var först efter 1786 som man tog bort alla förmildrande omständigheter och gjorde förbannelserna helt förbjudna för alla utom de som fick tillstånd att använda dem, personer som t.ex. trollkarlsministerna och Aurorerna.

Harry Potter har, likt många andra olyckliga trollkarlar och häxor, utsatts för den, men till skillnad från alla andra är han den ende som har överlevt den. Därför kallas han för "Pojken som överlevde". Det var Voldemort som försökte mörda honom med Avada Kedavra. Detta ledde till Voldemorts fall och gav Harry hans berömda ärr.

Förebilden är förstås "abrakadabra".


2006-06-26 av jeb
Kommentarer frn fans

Namn:
E-mail: (frivilligt)
Smile: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying Content Management Powered by CuteNews