Pomona Sprout

Ålder: Okänt Födelsedag: 15 maj (födelseår är okänt)

Elevhem: Hufflepuff

 

Skådespelerska i filmerna: Miriam Margolyes

 

Speciell egenskap:

Extremt talangfull i Örtlära.

 

Utmärkande karaktärsdrag:

Professor Sprout är en kort häxa med flygande grått hår. Hon bär en mycket hoplappad hatt och har oftast mycket smuts på sina kläder och under sina naglar från att ha jobbat i växthuset. Professor Sprout är en  normal glad, omtänksam häxa och en bra lärare.

 

Fädernearv: Okänt

 

Familj: Okänt

 

Första omnämning:

Kapitel 8 av Harry Potter och de vises sten

 

Första framträdande:

Kapitel 6 av Harry Potter och hemligheternas kammare

 

Allmänt:

Professor Sprout är Hogwarts lärare i örtlära och elevhemsföreståndare för Hufflepuff. Som lärare i örtlära, är det hennes jobb att lära eleverna hur man tar hand om märkliga plantor som finns i den magiska världen. Sprout ser att ta in farliga plantor på Hogwarts som en ledighet. När Severus Snape var lärare i trolldryckskonst på Hogwarts använde han mycket av plantorna Professor Sprout hade odlat fram till att framställa trolldrycker. Horace Slughorn, trollkarlen som ersatte Severus Snape som lärare i trolldryckskonst i början av skolåret 1996-1997, ansåg också att Professor Sprout’s trädgård var väldigt användbar.

När de vises sten skulle gömmas på Hogwarts område bad Professor Dumbledore flera av lärarna att hjälpas åt att skydda den, Sprout hjälpte till genom att använda ”Djävulens snara”. Djävulens snara är en planta som när människor sitter fast i den, kramar plantan om en och man får en massa snaror runt sig, för att komma ur plantan måste man vara helt lugn, är man det kan man åka igenom den. Ett exempel på vem som inte var lugn när han satt fast i djävulens snara var Ron Weasley under sitt första år på Hogwarts.

 

Sprout gör sitt första riktiga framträdande i hemligheternas kammare, och tar hand om det piskande pilträdet efter att Ron och Harry hade kört in med Mr. Weasley’s flygande Ford Anglia i det.

 

Professor Sprout undervisar sina elever i Hogwarts växthus. Hon brukar oftast även låta eleverna träna praktiskt på plantor av alla slag. En av dem här lektionerna inkluderade den då dem arbetade med mandrakes, detta var under Harry, Ron och Hermiones andra år på Hogwarts. Efter att basilisken hade blivit utsläppt på Hogwarts och förstenade några av eleverna, en av dem här var Hermione, var det Professor Sprout’s mandrakes som kunde fick alla att må bra igen.

 

Professor Sprout är en snäll person, men ibland kan hon favorisera dem från sitt eget elevhem. Harry Potter märkte detta under sitt fjärde år då han blev utsedd som den fjärde deltagaren i den magiska trekampen, Professor Sprout ansåg att Harry tog rampljuset från Hufflepuff då den verkliga kämpen egentligen hette Cedric Diggory. Hon kom däremot snabbt över sin hets och tänkte att man ändå inte kunde ändra på vad som hade hänt.

 

Efter allt, Professor Sprout ses som en rättvis lärare. Hon noterade att Neville Longbottom, som misslyckades med mycket, hade stor talang för örtlära och hon fick Neville att göra sitt allra bästa i ämnet. Genom detta fick Neville mycket mer självförtroende. När Dolores Umbridge var överinkvisitor på Hogwarts och förbjöd lärare att prata med elever om annat än saker som rörde ämnet dem arbetade med, gav Professor Sprout 20 elevhemspoäng till Harry när han hämtade en vattenkanna till henne. När Professor Dumbledore blev mördad och McGonagall sa att skolan kanske inte kommer kunna öppna igen, sa Sprout ”I am sure Dumbledore would have wanted the school to remain open I feel that if a single pupil wants to come, then the school ought to remain open for that pupil” (HBP, sidan 627). Ända gången Professor Sprout inte hade någon smuts på sina kläder eller hatt var under Dumbledores begravning.

 

Professor Sprout är en verklig Hufflepuff, hon är en talangfull häxa och en person som bryr sig om sina elever.


2006-06-26 av matte
Kommentarer frn fans

Namn:
E-mail: (frivilligt)
Smile: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying Content Management Powered by CuteNews