F-I-S-A

Föreningen för Ideellt Stöd åt Alferna, F-I-S-A eller Fisa är en fiktiv klubb i Harry Potter-böckerna av J.K. Rowling.

Organisationen grundades av Hermione Granger som avskydde sättet som husalfer behandlades. Organisationen strävar efter att förbättra husalfernas villkor, eller till och med att göra dem helt fria. Från allra första början ville Hermione kalla organisationen för Stoppa De Ohyggliga Övergreppen Mot Våra Magiska Brödraväsen Och Stöd Kampen För En Förbättring Av Deras Dagliga Rättigheter. Hon insåg att namnet var alltför långt för att få plats på klubbmärkena. Ron Weasley började senare kalla organisationen "Fisa", (en akronym) och undrar en gång ifall Hermione ändrat namnet till Husalfernas Befrielsefront.

Bakgrund
Husalfer är magiska varelser som lever för att tjäna trollkarlar och häxor, speciellt familjer eller samfund tills de eller familjen dör, eller tills de blir frisläppta. Många behandlar sina husalfer som avskum. Dock finns det undantag, som husalferna på Hogwarts.

Information
Efter att ha sett Winky bli friad av Barty Crouch Sr på världsmästerskapen i quidditch, skapade Hermione organisationen för att förbättra husalfernas rättigheter. I den fjärde boken säger Hermione senare att "Våra kortsiktiga mål är att se till att husalferna får rimliga löner och arbetsförhållanden. Våra långsiktiga mål omfattar en lagändring i fråga om förbudet mot alfernas bruk av trollstavar, samt att försöka få in en alf i Avdelningen för övervakningen av magiska skapelser, eftersom de är skandalöst underrepresenterade".

Hon mötte senare flera hinder:
1) Den magiska världens ovilja att ändra sina rutiner.

2) Faktumet att ingen, inte ens Ron Weasley och Harry Potter tror på det hon säger.

3) De flesta husalferna vill inte bli fria. Det enda undantaget hittills är Dobby.

Fullföljning
I Harry Potter och Fenixorden börjar Hermione sticka hattar till Hogwarts husalfer, och gömmer dem under skräp (det enda sättet en husalf kan bli fri på är då husbonden ger kläder). Husalferna vägrar att städa Gryffindortornet, eftersom de störs av alla kläder som ligger överallt, vilket leder till att Dobby får göra allt arbete själv. Ingen har hjärta att berätta detta för Hermione, som tror att hon frigör husalfer.

I Harry Potter och halvblodsprinsen nämns F-I-S-A inte alls av Hermione, vilket kan betyga att hon gett upp organisationen. Harry tänker åtminstone på organisationen då han ser Hepzibah Smiths husalf Hokey, som dömdes för att ha mördat sin matmor, utan att få en rättvis rättegång. Harry känner även en orättvis känsla då Horace Snigelhorn säger att han skulle vilja använda en husalf för att testa huruvida drycken är förgiftad.


2006-06-24 av zite
Kommentarer frn fans

Namn:
E-mail: (frivilligt)
Smile: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying Content Management Powered by CuteNews