Dobby

Ålder:
Okänt.
Art: Alf
Familj: Okänt.
Första nämning:
Kapitel ett i Hemligheternas Kammare.
Kännetecknande karaktärsdrag: Dobby är en Husalf. Han är kort, med stora fladdermusliknande öron, bukiga ögon med storleken av tennisbollar, och en lång, tunn näsa. I de gamla dagarna, när han var familjen Malfoys tjänare, så bar han inget utom ett gammalt örngott. Efter hans frihet, så bar han så mycket som han kropp kunde bära. Dobby har en vana att slå upp sig själv.

Övrigt
Dobby var den föraktade tjänaren hos familjen Malfoys i många år, där han hela tiden fick hot, blev förödmjukad och var också offer av misshandel (vilket ofta är en Husalfs lott i livet). Många Husalfer verkar acceptera detta som en standard träning och söker inte att ändra på det. Men Dobby gillade inte hans mästare och ville hjälpa Harry då han hörde att hans mästare gjorde en komplott emot honom. Det här är när självmisshandel kommer in. Dobby bröt sina order och var tvungen att straffa sig själv. Hans förbindelse till Harry (och hans hat mot familjen Malfoy) var tillräckligt för att få honom att göra detta, även fast det betydde att han var tvungen att stryka sina fingrar. Harry (med lite hjälpsamt råd från Dobby längs vägen), lyckades förstöra Lucius Malfoys plan och lyckades även lura i honom att ge Dobby en socka. Handlingen att ge kläder till en Husalf befriar den från dess tjänst, och därför blev Dobby fri.

Efter att ha njutit av sin frihet ett tag, så började Dobby arbeta hos den stora Husalf samlingen på Hogwarts, där han är betraktad ganska misstänksamt av sina kollegor först för att han saknar en ödmjuk attityd, och sen för att han faktiskt tar betalt för sina tjänster. Båda två av de där ses som skandalöst av de andra Husalferna, som inte vill någonting hellre än att tjäna.

Dobby samlar kläder och försöker även att sticka själv, och har hållit kvar kamratskapen med Harry när som helst möjligt. Dobby har visat sig att vara extremt användbar på grund av hans kunskap om de bakomkulisserna vägarna som han känner till (för en Husalf bör aldrig bli sedd).

På grund av hans kunskap om Hogwarts layout, så var han nyligen och motvilligt ihop parad med Kreacher (som Harry ärvt av Sirius), i ett uppdrag där de skulle spionera på Draco Malfoy runt skolan när Harry blev misstänksam om hans handlingar. Varken Dobby eller Kreacher var glada över detta, och vid ett ställe så kom deras varierande lojaliteter till nävkamp. De lyckades dock att ge Harry den viktiga information som hjälpte honom att börja förstå hur han skulle ”fånga” Draco. Som alltid, så kvarstår Dobby som mycket lojal till Harry Potter, och har redan försäkrat sin plats nu och igen som en vän och en värdefull bundsförvant. I det följande kriget så skulle det vara bra av Harry att komma ihåg det.


2006-06-24 av zite
Kommentarer frn fans

Namn:
E-mail: (frivilligt)
Smile: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying Content Management Powered by CuteNews