Sibylla Patricia Trelawney

Ålder: Ungefär 40 år.
Elevhem: Okänt
Fädernearv: Renblod
Första omnämning: Kapitel 6 av Harry Potter och Fången från Azkaban
Skådespelerska: Emma Thompson

Utmärkande karaktärsdrag:
Extremt smal, bär stora runda glasögon som gör hennes ögon överdrivet stora. Är oftast insvept i flera schalar och bär pärlor, kedjor, halsband och ringar.

Familj: Cassandra Trelawney, känd sierska.

Allmänt:
Professor Trelawney undervisar i spådomskonst på Hogwarts, skolan för häxkonster och trolldom. Hon tror sig ha ärvt sin mormor Cassandras spådomsgåva men har egentligen bara förutsett två verkliga spådomar, en innan Harry’s födelse och en under hans tredje år på Hogwarts.

Professor Trelawney är egentligen en bluffmakerska och det har Harry och hans kompisar redan kommit fram till. Professor Trelawney har länge förutsett Harry’s död genom att bland annat spå i tekoppar, en gång där hon sa sig att se ”Grymmen” i Harry’s tekopp, Denna grymm är en spökliknande hund som förebådar död och olycka.

Under Harry’s femte år på Hogwarts sätter trolldomsministeriet in en ny lärare i försvar mot svartkonster, Dolores Umbridge, hon får tillstånd av trolldomsministern att bli Hogwarts Överinkvisitor och får därför benägen het att vara med på lektioner och ta anteckningar om detta för att sedan se hur duglig personalen på Hogwarts är. Under Umbridge’s besök på Professor Trelawneys lektion går det inget vidare för Sibylla, i och med en påhittad förutsägelse och en dålig lektion enligt Umbridge blir Professor Trelawney avsatt från tjänsten som lärare i spådomskonst och kentauren Firenze som bor i den förbjudna skogen får en förfrågan om att bli ny lärare i ämnet.

Under år 6 får Trelawney åter tjänsten som spådomskonstlärarinna eftersom Dolores då inte längre arbetar på skolan. Trelawney och Firenze delar upp lektionerna så att dem båda får hålla i dessa.

Professor Trelawneys förutsägelse innan Harry Potter’s födelse:
"Den som har kraften att besegra Mörkrets Herre närmar sig... Född av dem som trefaldt har förnekat honom, född när sjunde månaden dör... Och Mörkrets Herre kommer att märka honom som sin like, men han kommer ha krafter som Mörkrets Herre inte vet om... Och den ene måste dö av den andres hand för ingen kan leva om den andre överlever... Den med kraften att besegra Mörkrets Herre kommer att födas då den sjunde månaden dör..."

I början var Professor Dumbledore tveksam mot att anställa Trelawney på skolan men efter hennes förutsägelse om Harry Potter blev hon anställd och år 1994 föll hon i trans precis som vid den första förutsägelsen och förutsade Lord Voldemort’s återuppståndelse.

"Mörkrets Herre ligger ensam och utan vänner, övergiven av sina anhängare. Hans trofastaste tjänare har varit fjättrad i tolv år. I kväll, före midnatt, kommer hans tjänare att göra sig fri och ge sig av för att sluta sig till sin herre och mästare. Mörkrets Herre kommer åter att resa sig med sin tjänares hjälp, mäktigare och mer fruktansvärd än någonsin förr. I kväll... före midnatt... kommer tjänaren att... ge sig av... för att sluta sig... till sin herre..."

2006-06-11 av matte
Kommentarer frn fans

Namn:
E-mail: (frivilligt)
Smile: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying Content Management Powered by CuteNews