Albus Percival Wulfric Brian Dumbledore

Ålder: Dog när han var ungefär 150 år gammal. Födelse: år 1840
Elevhem: Gryffindor
Fädernearv: Ingen vet, men han är åtminstone halvblod eftersom hans broder också är en trollkarl.
Skådespelare: Film 1 & 2: Richard Harris. Film 3 & 4: Michael Gambon

Utmärkande karaktärsdrag:

Långt silvrigt hår och skägg, halvmånsformade glasögon och blåa ögon. Han ses som den mäktigaste trollkarlen genom tiderna. Han har även ett ärr, som är en perfekt karta över Londons tunnelbana, över sitt knä.

Första omnämning:
Kapitel 1 av Harry Potter och de vises sten.

Familj:
En bror, Aberforth, han jobbar på en bar i Hogsmeade.

Allmänt:
Albus Dumbledore var en mycket mäktig trollkarl.

 - Han besegrade den onda trollkarlen Grindelwald år 1945.

- Han upptäckte dem tolv användningssätten av drakblod.

- Han var rektor på skolan Hogwarts tills han dog.

- Han har blivit tilldelad första klassens merlinorder.

- Han var högsta hönset av det internationella trollkarlsförbundet.

- Han var chefstrollkarlen av Wizengamot.

- Han var inbjuden att bli trolldomsminister flera gånger. (En post han tackade nej till varje gång.)

- Han förstörde en av Voldemort’s horrokruxer vilket var en ring som gjorde att hans hand blev svart och skrumpnade ihop. Han och en person till var hittills dem ända två som hade lyckats förstöra någon av dessa (Den andra personen var Harry Potter, som förstörde dagbokshorrokruxen.).

Han arbetade tillsammans med Nicolas Flamel och tillverkade tillsammans de vises sten. Han finns med på chokladgrodkort där det står ”arbetade med alkemi tillsammans med kollegan Nicolas Flamel.”.

Man vet mycket lite om Dumbledore, än så länge har man fått reda på att han är född någon gång under 1840, och att han troligtvis kommer från en trollkarlsfamilj. Man vet också att han har en bror som jobbar på baren Svinhuvudet i Hogsmeade som heter Aberforth.

Den unge Dumbledore sorterades in i Gryffindor och det förblev hans elevhem tills hans död. Han dog vid ungefär 150 års ålder.

Han fick sig även tid att duellera mot svartkonst, och detta ledde till att han vann över Grindelwald 1945.

Professor Dumbledore blev rektor på Hogwarts runt år 1970, en roll han hade i över 25 år innan sin bortgång. Också under den här tiden bidrog han med arbete till Fenixordern, en församling trollkarlar och häxor som kämpade för att bli av med Voldemort. Församlingen upplöstes 1981 då mörkrets herre blev besegrad men startades igen 1990 då Voldemort kom tillbaka.

Dumbledore hjälper Harry förstå Voldemorts bakgrund under sjätte skolåret, för att försäkra sig om att Harry kommer att få en så bra chans som möjligt att kunna besegra Voldemort. De finner bevis för att Voldemort lär ha skapat sju horrokruxer för att kunna leva, så gott som, för evigt. Om horrokruxerna inte förstörs finns det ingen chans att besegra Voldemort. Så Harry och Dumbledore ger sig iväg för att hitta en av horrokruxerna. Men Voldemort har skapat ett bra skydd och Dumbledore måste tvinga i sig en trolldryck som gör honom mycket svag för att få tag på horrokruxet. När de senare återvänder till skolan är Dumbledore fortfarande mycket svag och blir dödad av Severus Snape inför Harrys ögon.

Det är mycket man inte vet om Dumbledores bakgrund, men den kommer troligtvis att förklaras djupare i den sjunde boken.

"I will only truly have left this school when none here are loyal to me... Help will always be given at Hogwarts to those who ask for it."

- Albus Dumbledore


2006-06-11 av matte
Kommentarer frn fans

Namn:
E-mail: (frivilligt)
Smile: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying Content Management Powered by CuteNews