Vid-behov-rummet

Vid-behov-rummet är ett dolt rum i det fiktiva Hogwarts-slottet från J. K. Rowlings bocker om Harry Potter.

Mittemot en stor staty av Barnabas den barnslige som försöker lära troll att dansa balett, finns Vid-behov-rummet. Det öppnar sig bara om någon är i behov av det, därav namnet. För att få fram rummet måste man förbi dess dolda ingång tre gånger medan man koncentrerar sig på det man behöver. När rummet då visar sig är det utrustat med vad man är i behov av. Husalferna på Hogwarts kallar det för Kommer-Och Går-Rummet.

Albus Dumbledore är den första att nämna rummet då han en morgon innan en julbal skulle avlägga ett besök på toaletten, och då fann rummet fyllt av pottor. Dobby berättar också att han vid ett flertal tillfällen tagit husalfen Winky dit när hon varit berusad av honungsölet. Rummet hade då varit fyllt av motgifter, och en liten säng i alfstorlek. Argus Filch har nämmt att han brukar hämta städsaker där när hans egna tagit slut, och när Fred och George Weasley behövde ett gömställe förvandlade sig rummet till en städskrubb. Sibylla Trelawney anväder också rummet till att gömma sina sherrtyflaskor i efter att hon blivit avskedad i den femte boken. Det verkar som om rummet visar sig likadant för alla som behöver gömma något, för det katedralstora rummet är fyllt med forna Hogwartselevers gömda saker. Harry använde rummet i den sjätte boken då han gömde sitt exemplar av Avancerad Trolldrycksframställning. Han fick sedan reda på att Draco Malfoy använt samma ställe till att laga ett försvinnandeskåp som hjälpte Dödsätarna in på Hogwarts.

Harry lärde sig rummets funktioner av Dobby, och han tyckte att rummet var ett perfekt ställe att ha mötena med Dumbledores Armé. Rummet är vid mötena fyllt med med böcker om förvarsmagi, ett antal magiska mörkerdetektorer, och stora kuddar till övning av stoppförtrollningar.


2007-07-07 av jeb
Kommentarer frn fans

Namn:
E-mail: (frivilligt)
Smile: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying Content Management Powered by CuteNews