Trolldrycker i Harry Potter

Trolldrycker bryggs i en kittel med magiska ingredienser. Den flytande vätskan i kitteln kan ha många olika effekter på den som dricker det, allt ifrån att bli starkare till skydd mot eld. Enligt den tidigare läraren i Trolldryckskonst på Hogwarts, Severus Snape, så är det "vätskor som smyger sig igenom mänskliga ådror och förhäxar förståndet, förleder sinnena" och "till och med korkar igen döden". Hur bra någon är i trolldryckskonst har ingenting att göra med hur bra man allmänt är inom magi, utan det handlar om att tillsätta den exakta mängden ingredienser i den exakta ordningen.

Amortentia
Amortentia är den starkaste kärleksdrycken i världen. Den har ett typiskt pärlemorskimmer och ångan stiger upp i spiraler. Första gången man får se den är i Harry Potter och Halvblodsprinsen på lektionen i Trolldryckskonst, då en kittel full av den står på katedern, och bara Hermione Granger känner igen den. Det sägs att den har olika doft för oss alla, en doft som vi känner oss dragna till. Harry kännde lukten av treacle tart (en brittisk dessert), doften av handtaget på en kvast och någonting blomstrande som han kanske hade känt doften av i Kråkboet, vilket vi senare får reda på har att göra med Ginny Weasley (möjligtvis en blomsterluktande parfym). Hermione känner lukten av nyklippt gräs, nytt pergament och någonting annat som hon inte vågade erkänna inför hela klassen (det spekuleras om att det kanske var någonting som hade med Ron Weasley att göra).

Levande död-brygden
Den levande död-brygden görs genom att blanda valerianarötter med tillförsel av malörter. Den som dricker den levande död-brygden sätts i en mäktig sämn, som kan pågå under en obestämd tid, därav namnet. Trolldrycken nämns första gången av Snape under Harry Potters allra första Trolldryckskonstlektion i Harry Potter och de vises sten. Den spelar en viktig roll i den sjätte boken, där den är den första trolldrycken som bryggs i Horace Snigelhorns F.U.T.T.-examensklass, där det framgår att trolldrycken innehåller sopoforusbönor och valerianarötter. Då Harry gör trolldrycken, upptäcker Harry halvblodsprinsen, och börjar ta råd av denne. Harry vinner en flaska Felix Felicis då han gör den levande död-brygden, för att den är så bra.

Felix Felicis
Felix Felicis är en tur-dryck. Om man dricker den blir man framgångsrik och tursam. Den ser ut som smält guld och det tar cirka 6 månader att framställa den. Den som dricker det upplever en känsla av att den alltid gör rätt, och elixiret verkat styra en. Om man dricker för mycket av den orsakar den yrsel och farlig självsäkerhet. Det är förbjudet att använda Felix Felicis i samband med sport eller examensprov.

I den sjätte boken ger Horace Snigelhorn en liten flaska Felix Felicis som ett pris för den som gör den bästa Levande död-brygden. Harry vinner, tack vare det som halvblodsprinsen skrivit i textboken. Drycken används ofta i samband med anti-Voldemorthändelser, och den användes aldrig innan quidditchmatchen, då Harry lurade Ron att han faktiskt hade druckit den, för att stärka Rons självförtroende.

Fridsdrogen
Fridsdrogen är en dryck som stillar oro. Den kännetecknas av en glittrande silverånga, och tar ungefär en och en halv timme att tillreda. Den är mycket komplicerad, och om man gör fel kan drycken försänka målet i djup sömn. Drycken förekommer i Harry Potter och Halvblodsprinsen under årets första trolldryckslektion.

Kärleksdryck
Kärleksdrycker är en extremt romantisk besatthet istället för ren kärlek, eftersom kärlek inte går att framställas onaturligt. Kärleksdrycker kan döljas i mat och dryck, och de blir starkare ju längre de tas. Det finns olika klass på dem. Fred och George Weasley skickar dem i parfymflaskor och hostmedicinflaskor som en del av sin uggleleveransservice. Den starkaste kräleksdrycken är Amortentia, och den ses första gången i Harry Potter och Halvblodsprinsen på lektionen i Trolldryckskonst, då en kittel full av den står på katedern, och bara Hermione Granger känner igen den. Drycken luktar olika för alla, och det luktar alltid som någonting som någonting vi tycker om. Brygdens effekt beror på hur attraktiv den som ger drycken är (åtminstone bröderna Weasleys kärleksdryck) och offrets kroppsvikt.

Mandragorans återställande koncept
Mandragorans återställande koncept återställer en förstenad person. Löven från Mandragoraplantan används, och är basen i motgiftet. Brygden är en av Professor Lockmans påhittade färdigheter. Pomona Sprout använder brygden för att återuppliva de som förstenats av basilisk i den andra boken.

Polyjuice-elixir
Polyjuice-elixiret är en dryck som gör så att den som dricker det förvandlas till en annan person under en timmas tid. Trolldrycken står med i boken De kraftigast värkande elixiren, som finns på den Avskilda bokavdelningen.

Den sista biten i elixiret är en bit (hårstrån är vanligast) av personen man vill förvandlas till. Helst ska man inte tillsätta hårstrån från ickemänskliga varelser, eftersom man då inte förvandlas tillbaka till människa igen. För att bli ett djur bör man istället bli en animagus.

Elixiret har använts:

 • I Harry Potter och hemligheternas kammare, när Hermione, Harry Potter och Ron Weasly ska förvandla sig till Slytherinelever för att ta reda på vem som är Slytherings arvtagare.
 • I Harry Potter och den flammande bägaren, då Barty Crouch Jr. dricker det för att anta Alastor Moodys skepnad, då han ska undervisa i Hogwarts.
 • I Harry Potter och halvblodsprinsen, då Draco Malfoy använder det för att Vincent Crabbe och Gregory Goyle ska kunna hålla vakt utanför Vid-behov-rummet utan att dra för mycket uppmärksamhet till sig. De två pojkarna tycker inte om att anta skepnader av små flickor, men tvingas av Malfoy.

Veritaserum 
Veritaserum är en dryck utan färg och doft, och några droppar gör att den som dricker det berättar sina innersta hemligheter. Namnet kommer från latin av veritas 'sanning' och serum 'blodvatten'. Albus Dumbledore använde det på Barty Crouch Jr i den fjärde boken för att fråga ut honom om vad han hade gjort. Det användes också av Dolores Umbridge då hon försökte få Harry Potter att tala om för henne var Albus Dumbledore och Sirius Black befann sig. Harry Potter drack dock inte av teet som hon lagt Veritaserum i, så hennes försök misslyckades. Dessutom hade Severus Snape inte gett henne riktigt Veritaserum, så Harry Potter hade ändå kunnat ljuga.

Dock är Veritaserum inte helt säkert. Trollkarlar och häxor kan till exempel använda ocklumenering mot dess effekt eller förvandla drycken till något annat. Det gör att en trollkarl eller häxa kan låtsas få i sig det och sedan ändå ljuga.

Wolfsbanetrolldryck
Wolfsbanetrolldrycken är en nyligen (runt 1990) uppfunnen trolldryck, som dricks av varulvar veckan innan de ska förvandlas vid fullmåne, och varulvarna kan då klara sig under fullmånen, utan att tappa kontrollen över sig själv. Den beskrivs som en illasmakande trolldryck, och socker gör den oanvändbar. Den är mycket svår att framställa, och Severus Snape är den enda på Hogwarts som kunde brygga den under Remus Lupins tid på Hogwarts. Lupin behöver trolldrycken för att kunna kontrolla sig själv då han förvandlas till en varulv. Trolldrycken uppfanns av Marcus Belbys farbror/morbror Damocles. Damocles hade Horace Snigelhorn som lärare i Trolldryckskonst. Det är okänt huruvida trolldrycken faktiskt har plantan wolfsbane som bas över huvudtaget.

Övriga trolldrycker

 • En trolldryck som används av Harry för att komma förbi de svarta lågorna i den första boken för att komma till stenen.

 • En trolldryck som används av Hermione för att komma förbi de lila lågorna i den första boken för att komma tillbaka till slottet och skicka en uggla till Dumbledore.

 • En trolldryck med ett okänt namn som botar bölder. Den nämns av Snape under den allra första Trolldryckskonstlektionen.

 • En trolldryck i Harry Potter och halvblodsprinsen som orsakar Dumbledore fruktansvärd smärta.

 • Avsvällningsdos: Motgift mot det som svällösningen gör. Då Harry avfyrade en Filibusters fyverkeripjäs i Snapes fängelsehåla och den landade i Goyles kittel skvätte svällösningen ut i klassrummet, och flera kroppsdelar svällde upp. Snape gav då en avsvällningsdos till alla som träffats, och Hermione kunde stjäla ingredienser ur Snapes skåp till Polyjuice-elixiret.

 • Babblingsdryck: Får den som dricker det att tala en massa struntprat. Nämnd av Snape i den femte boken.

 • Ett elixir för att framställa Eufori: Denna gula trolldryck gör den som dricker det väldigt lycklig. Trolldrycken sågs första gången i Harry Potter och halvblodsprinsen. Horace Snigelhorn berömmer Harry då han tillsatt en liten kvist pepparmynta, för att motverka de enstaka bieffekterna av överdrivet sjungande och nypande i näsan.

 • Fredsdryck: Ger den som dricker en tillfredsställande känsla av välbehag, men i stora mängder kan den försätta den som dricker i djup sömn. Det är en mycket svår dryck att framställa, och används ofta inför G.E.T.- och F.U.T.T.-examen, för att hjälpa utbrända elever.

 • Förvirringsdryck: Trolldryck med okända effekter, men kanske en dryck som gör den som dricker sårbar för bedrägeri. Harry blir underkänd av Snape då han inte kan klara av att göra den i Harry Potter och fången från Azkaban.

 • Föråldringselixir: Gör den som dricker det äldre. Det är inte helt klart om elixiret faktiskt gör en äldre, eller om man bara verkar äldre. Ett par droppar föråldrar en ett par månader. Elixiret fungerar inte mot åldersdetektorer såsom Dumbledores ålderslinje i Harry Potter och den flammande bägaren.

 • Glömskedryck: En trollryck med okänd effekt, men som namnet antyger så hindrar eller stärker den minnet. Drycken användes av Snape som examensprov i den första boken.

 • Hicklösning: Botar hicka. Först sedd i Harry Potter och halvblodsprinsen.

 • Hårtillväxtdryck: En trolldryck, nämnd av Ron Weasley i den andra boken, som innehåller flera råttsvansar.

 • Krympningsdryck: Först sedd i Harry Potter och fången från Azkaban, och den får en att åldras bakänges. Nevilles padda Trevor blev till en grodlarv.

 • Skeleto-väx: En Trolldryck som får ben i kroppen att växa ut. Madam Pomfrey ger den till Harry i Harry Potter och hemligheternas kammare, efter att Lockman trollat bort benen efter en quidditchmatch. Då den som dricker redan har alla benen kan drycken förstora dem. Draco Malfoy säger det i Harry Potter och den flammande bägaren, då han säger att han alltid trott att Hagrids ovanligt stora omfång berodde på att han sväljt en flaska Skeleto-väx som barn.

 • Styrkedryck: Gör den som dricker starkare. Först nämnd i Harry Potter och Fenixorden.

 • Svällösning: Får kroppsdelar som kommer i kontakt med trolldrycken att svälla. Under det andra året, då Hermione stjäler ingredienser från Snapes skåp bryggs denna trolldrycken. Harry och Ron kastar en Filibuster-fyverkeripjäs i Goyles kittel, och det gör att flera kroppsdelar på elever sväller upp, vilket håller Snape upptagen. Det ger Hermione tillräckligt med tid för att komma undan.

 • Sömndryck: Använd i Harry Potter och hemligheternas kammare för att söva Vincent Crabbe och Gregory Goyle så att Harry och Ron kunde stjäla deras hår och skor.

 • Upp-peppningsdryck: Botar vanlig förkylning. Percy Weasley gav den till Ginny i Harry Potter och hemligheternas kammare. Det ryker i flera timmar efteråt ur öronen på personen som druckit.

 • 2007-07-07 av jeb
  Kommentarer frn fans

  Namn:
  E-mail: (frivilligt)
  Smile: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying   Content Management Powered by CuteNews