Sorteringshatten

Sorteringshatten är en uråldrig meningsfull artefakt som används på Hogwarts, då förstaårseleverna skall sorteras in i Elevhemmen. Varje ny elev skall sorteras till antingen Gryffindor, Hufflepuff, Ravenclaw eller Slytherin. Under festmåltiden under den första kvällen på Hogwarts, kallas förstaårseleverna upp, efter en lista, på vilken efternamnen står i alfabetisk ordning. De får hatten påsatt på sina huvud, en efter en, samtidigt som de sitter på en trebent stol. Hatten ropar ut vilket elevhem eleven ska tilldelas, efter några ögonblicks tid. Tiden kan variera i längd, från upp till en minut till mindre än en sekund. Hatten talar tyst med eleven som sorteras.

Sorteringshatten tillhörde från början Godric Gryffindor, en av de fyra grundarna av Hogwarts. När hans liv började närma sig slutet slet Gryffindor av sig sin hatt och förvandlade den och därmed blev den magiska sorteringshatten född.

Sorteringshatten börjar alltid sorteringen med att sjunga en sång om hur den sorterar eleverna till de olika elevhemmen och sen sorterar den eleverna till de olika elevhemmen. Det sägs att då den inte sorterar hittar den på en ny sång till nästa sortering och sången varierar i längd och innehåll. I Harry Potter och Fenixorden och Harry Potter och Halvblodsprinsen sjunger den sånger som förmedlar budskap till eleverna, budskap om att hålla ihop och vara starka mot yttre fiender.

I Harry Potter och hemligheternas kammare spelar hatten en viktig roll då Harry kämpar mot Tom Dolder i hemligheternas kammare. Harry lyckas trolla fram ett gammalt svärd ur hatten. Svärdet tillhörde, liksom hatten, en gång Godric Gryffindor, och de är de enda kända klenoderna som tillhört honom.

J.K. Rowling har på sin officiella hemsida avslöjat att hatten inte är en horrokrux.


2007-07-07 av jeb
Kommentarer frn fans

Namn:
E-mail: (frivilligt)
Smile: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying Content Management Powered by CuteNews