Alkemisterna

I JK Rowlings böcker är alkemi en gammal lära som förenar kemi och magi. Alkemisterna försökte utvinna guld ur mindre värdefulla metaller, blanda till drycker som kunde bota sjukdomar och ge evigt liv. Namnet Alkemi kommer ifrån den arabiska termen ”al-kimia”, vilket även har gett grunden till ordet ”kemi”. Vissa historiker tror att Alkemi kommer ifrån antikens Grekland och Egyptien. Alkemin utvecklades över hela världen, även i Kina och Indien. En av tidernas kändaste alkemister var Sir Isaac Newton. Han var fysiker och matematiker, men skrev även mycket om alkemi och gjorde experiment.


Alkemins Huvustad

Under den senare delen av 1500-talet anställde två kejsare två av världens mest framstående alkemister. Deras uppdrag var att komma till Prag, Tjeckien, där dem skulle arbeta. Det var därför Prag senare skulle komma att kallas ”Alkemins Huvudstad” . Fast risken med att komma och arbeta var stor. När en brittisk alkemist (Edward Kelly) misslyckades med att göra guld, blev han kastad i fängelse. Han blev aldrig frisläppt dog för övrigt vid ett flyktförsökt. Det var många bedragare som kom till Prag och sa att de var alkemister. En bedragare från Arabien bjöd alla de rikaste personerna i Prag på en fest och innan hade han tillverkat en stor stinkbomb (gjord av äggskal och hästgödsel). Resultatet? Bedragaren flydde med allt guld under kaoset som uppstod.


De Vises Sten

Alkemisternas metoder var ofta hopplöst komplicerade. Fast standardteorin var enkel; Alla metaller bestod av en blandning av kvicksilver och svavel. Desto gulare metallen var desto mer svavel var det i blandningen. Därför trodde man att en kombination av svavel och kvicksilver kunde frambringa guld. Många alkemister tröttnade på alla misslyckanden och man började istället att söka efter en magisk ingrediens, De vises sten. Sedan fick De vises sten kopplingar till den gamla teorin och man trodde att De vises sten var detsamma som svavel. Det var härifrån JK Rowling hämtade sin inspiration i böckerna om Harry Potter där De Vises Sten är en blodröd sten som ger evigt liv.


2006-06-24 av zite
Kommentarer frn fans

Namn:
E-mail: (frivilligt)
Smile: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying Content Management Powered by CuteNews