Albus Dumbledore

Artiklar som innehåller fakta om Harry Potter-böckerna. T ex artiklar om karaktärer, magiska platser, trollformler osv.

Albus Dumbledore

Inläggav Johan sön 01 jun 2008, 14:15

Professor Albus Percival Wulfric Brian Dumbledore, ca 1840-1997, fiktiv figur från böckerna om Harry Potter. Där är han Harry Potters mentor och har sedan 1956 varit rektor på Hogwarts med vissa avbrott, han är motståndare till Lord Voldemort, och är den enda Voldemort någonsin fruktat. I de två första filmerna om Harry Potter spelas Dumbledore av Richard Harris. Efter Harris död övertogs rollen av Michael Gambon. På chokladgrodornas baksida finns en känd person, och Harrys första chokladgroda innehöll en bild av Dumbledore. Dumbledore gillar bowling med tio käglor, kammarmusik samt hallonsylt. Han beskrivs som en lång man med långt, silvervitt hår och skägg, halvmånformade glasögon och en lång, krokig näsa.

Dumbledore föddes c. 1840 och han blev ca. 157 år. Han började vid Hogwarts skola för häxkonster och trolldom c. 1851 där han sorterades in i Gryffindor. Griselda Marchbanks berättar i bok fem att han gjorde storslagna resultat i sin F.U.T.T. examen i Förvandlingskonst och Trollformler.

"Han gjorde saker med sin trollstav som jag inte sett tidigare", berättade hon.

1938 var han Förvandlingskonstlärare vid Hogwarts och Gryffindors elevhemsföreståndare, under tiden som lärare besegrade han den onde trollkarlen Grindelwald (1945). Dumbledore blev rektor för Hogwarts 1956 och hans tjänst som Förvandlingskonstlärare ersattes av Minerva McGonagall.

När Voldemort första gången fick makt skapade Dumbledore Fenixorden som ett medel för att stoppa Voldemorts väg mot världsherravälde.

Under Harry Potters tid vid Hogwarts skakades skolan hårt av olika tragedier och det var Dumbledore som oftast fick ta kritiken. Två gånger har han blivit avsatt från sin tjänst som rektor. Första gången 1993 för att ha hanterat situationen med Hemligheternas kammare felaktigt. Dock blev situationen betydligt värre medan Dumbledore var borta. Han ersattes då av biträdande rektor Minerva McGonagall.

Under Harry Potters femte skolår blir Dumbledore anklagad för att ha konspirerat mot Trolldomsministeriet och blir avsatt. Ersättaren Dolores Umbridges mer hårdföra stil att sköta skolan med fler ordningsregler uppskattas inte av till exempel Harry Potter.

Dumbledore hjälper Harry förstå Voldemorts bakgrund under sjätte skolåret, för att försäkra sig om att Harry kommer att få en så bra chans som möjligt att kunna besegra Voldemort. De finner bevis för att Voldemort lär ha skapat sju horrokruxer för att kunna leva, så gott som, för evigt. Om horrokruxerna inte förstörs finns det ingen chans att besegra Voldemort. Så Harry och Dumbledore ger sig iväg för att hitta en av horrokruxerna. Men Voldemort har skapat ett bra skydd och Dumbledore måste tvinga i sig en trolldryck som gör honom mycket svag för att få tag på horrokruxet. När de senare återvänder till skolan är Dumbledore fortfarande mycket svag och blir dödad av Severus Snape inför Harrys ögon. Egentligen var det Draco Malfonys uppgift att döda Dumbledore men har klarade inte av det. Rebus Hagrid är den som bär iväg Dumbledor från "döds platsen". Det är mycket man inte vet om Dumbledores bakgrund, men den kommer troligtvis att förklaras djupare i den sjunde boken.

Användarvisningsbild
Johan
Uggla
 
Inlägg: 123
Blev medlem: lör 12 apr 2008, 11:20
Blogg: Se blogg (0)


Re: Albus Dumbledore

Inläggav Maria lör 21 jun 2008, 12:15

Otroligt informativ artikel som alla de andra som finns upplagda! Men du kanske borde ta upp vad som hände i sista boken och allt?

Användarvisningsbild
Maria
Akromantel
 
Inlägg: 152
Blev medlem: sön 06 apr 2008, 08:43
Ort: Stockholm
Blogg: Se blogg (2)


Re: Albus Dumbledore

Inläggav kristopher ons 31 dec 2008, 22:39

Japp, det skulle bli bättre då. Fast det är redan riktigt bra info.
LPK HAR TALAT

kristopher
Trolldomsminister
 
Inlägg: 4585
Blev medlem: tor 17 jul 2008, 09:56
Ort: Sthlm
Blogg: Se blogg (0)


Re: Albus Dumbledore

Inläggav LuckeMasse lör 25 jul 2009, 16:36

Vilken infig info! Jag fick reda på grejer jag redan visste och grejer jag inte visste! Vilket är toppen!

LuckeMasse
Ministeriearbetare
 
Inlägg: 1920
Blev medlem: sön 19 jul 2009, 23:09
Ort: lol
Blogg: Se blogg (4)Återgå till Böckerna

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst

cron